Een goede portretfoto geeft een authentiek beeld van de geportretteerde. De uitdrukking en sfeer van de foto zijn goed afgestemd om waar de portretfoto voor bedoeld is. Wordt deze gebruikt op een zakelijke netwerksite of komt deze als grote afdruk boven de eettafel. Ook de keuze of een portretfoto kleur of zwart-wit is, kan heel bepalend zijn voor de beleving van de kwaliteit van de foto. Tot slot zijn natuurlijk ook de technische aspecten als scherpte, belichting en compositie bepalend voor de kwaliteit van de foto.
Wanneer jullie je bruidsfotograaf kiezen, is het belangrijkste de klik tussen jullie en de fotograaf. De fotograaf is de hele tijd dicht bij jullie en zowel voor de spontane als geposeerde foto’s is het belangrijk dat jullie contact prettig is en jullie elkaar makkelijk duidelijk kunnen maken wat jullie willen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de stijl van de fotograaf en zijn werkwijze aansluit bij jullie wensen. Maak een lijst van fotografen waarvan je de foto’s mooi vindt en selecteer daar jullie twee of drie favoriete fotografen uit. Probeer jullie favoriete fotografen te ontmoeten en kennis mee te maken en maak daarna samen rustig jullie keuze.
Maak een moodboard. Dit helpt je na te denken over welke foto’s je uit een shoot wilt halen. Dit helpt je ook letterlijk om je beeld van de shoot te communiceren met de fotograaf en eventueel andere betrokkenen bij de shoot. Denk goed na over stijl van de foto’s. Zaken die hier bepalend voor zijn, zijn natuurlijk de kleding maar ook zeker de omgeving. Binnen, buiten, natuurlijk, de stad, … Verder kunnen accessoires een grote invloed hebben op de foto’s. Denk aan bijvoorbeeld hoeden, handschoenen, zonnebrillen, sierraden, tassen en nog veel meer. Houd je kleurstelling consistent en zorg dat het totale plaatje een geheel wordt. Overleg ook goed met de fotograaf hoe de nabewerking uitgevoerd wordt. Deze finishing touch is vaak veel meer dan een finishing touch.
Bij een fashionshoot staat de fashion centraal. Dit is een dynamische kunstvorm waar veel aspecten aan verbonden zijn. Het gaat verder dan alleen kleding. Het omvat lifestyle, waarden en normen, duurzaamheid, cultuur en actualiteit. De kunst is om je fashionbeeld goed te ontwerpen. Hier kun je een moodboard voor gebruiken wat het ook makkelijker maakt om met anderen over jouw beeld in gesprek te raken. Als je jouw beeld van de fashionshoot helder voor ogen hebt, kun je beginnen met het uitwerken van hoe je dit beeld met de fotograaf of het team tot stand gaat brengen. Neem je tijd en luister goed naar iedereen die betrokken is.
Als model, designer, visagist of stylist zijn de juiste foto’s cruciaal om je talent, product of dienst aan de wereld te laten zien. De foto’s die je hiervoor gebruikt, kunnen een enorm verschil maken in welke opdrachten je krijgt. Het opbouwen van je portfolio is dus heel belangrijk. Kijk of je met meerdere professionele fotografen een goede samenwerking op kan bouwen. Het is belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden en mensen om je heen te verzamelen waar je een goede samenwerking mee op kan bouwen. Definieer duidelijk wat jouw stijl is, waarmee jij je onderscheid van anderen. Overleg met de fotograaf (en overige betrokkenen, soms is er sprake van een team) hoe jij dat op de foto’s tot uiting wilt zien. Maar ook duidelijke afspraken over wat wel en niet gepubliceerd wordt, wanneer en op welke wijze. Je portfolio is niet iets statisch of zelfs iets van jou alleen.
Er zijn meerdere manieren om makkelijk betere foto’s te maken. Er zijn veel interessante video’s op het internet die je handige en eenvoudige tips geven. Maar het is natuurlijk veel leuker om bijvoorbeeld een workshop te doen met vrienden of collega’s. Samen de kneepjes onder de knie krijgen en elkaar tijdens en erna helpen en motiveren om steeds betere foto’s te maken.