Poetry with light


Over mij als fotograaf

Zelfportret Michiel Borgart fotograaf Forever Images.

Hallo, leuk dat je de tijd neemt om meer over mij te weten te komen. Mijn naam is Michiel Borgart, getrouwd met de mooiste dame van de wereld en ik woon in Den Haag. Een van mijn passies is fotografie en ik ben in dit 2015 professioneel gaan doen met Forever Images. Dit was een spannende stap voor me maar ik ben erg blij dat ik hierin mijn hart gevolgd heb. Naast dat ik fotograaf en echtgenoot ben, ben ik op de eerste plaats een christen. Het is mijn hartsverlangen Jezus te volgen en steeds meer op hem te lijken. Ik draag mijn leven en daarmee Forever Images elke dag opnieuw op aan God. Ik lees graag mijn Bijbel en ik vind dit deel van Psalm 25 (verzen 4 en 5) mijn hartsverlangen en overwegingen mooi omschrijven: "Maak mij, HEER, met uw wegen vertrouwd, leer mij uw paden te gaan. Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij, want U bent de God die mij redt, op U blijf ik hopen, elke dag weer." [NBV21]. Om deze reden toets ik elk verzoek en opdracht of ik deze kan verenigen met mijn beleving van Zijn weg en waarheid. Vooraf, tijdens de shoot, nabewerking en oplevering.

Waarom ik fotografeer

Ik krijg een gevoel van voldoening als ik met fotografie heb weten te beschrijven wat ik dat voor ogen had. Dit gevoel wordt versterkt door de feedback die ik krijg van mensen die ik fotografeer of voor wie ik de foto's maak. Ik vind het geweldig als iemand geniet van iets dat ik heb gemaakt. Ik wordt er blij van als iemand mij een foto stuurt van hoe een afdruk hangt in hun woonkamer of van iemand die de foto als cadeau uitpakt. Dat maakt me zowel nederig als trots.

Hoe ik werk

Het is voor mij belangrijk de rust en tijd te nemen voor een shoot. Dit is natuurlijk niet altijd even goed mogelijk, zoals bijvoorbeeld tijdens een trouwreportage. Dit brengt mij bij mijn tweede succesfactor, een goede voorbereiding. Tijdens de voorbereiding en shoot zelf neem ik graag de tijd om samen op zoek te gaan naar de sfeer en het karakter die we in de foto terug willen zien. Na de shoot bied ik de mogelijkheid om samen de fotoselectie te doen en wat aspecten van de nabewerking door te nemen. Als dat niet uitkomt, is dat prima maar ik vind het goed dat mijn klanten weten dat ze die mogelijkheid hebben. Het mooie van ook dit samen doen, is dat we elkaar meer feedback kunnen geven en ik nog beter begrijp waar iemand naar op zoek is.

Ik vind het ook leuk om mijn kennis en ervaring te delen. Dit doe ik door het geven van workshops. Met deze workshops help ik mensen een breder inzicht te krijgen in fotografie en hun camera met alle mogelijkheden beter te leren kennen. Als ze hier tijdens de workshop mee aan de slag gaan, vind ik het geweldig om te zien hoe ze met een creatievere blik kijken naar wat ze willen fotograferen hoe ze meer karakter weten te geven aan hun foto’s. Ik vind het mooi als ik na een lange tijd na een workshop nog een bericht van een deelnemer krijg waaruit blijkt staat hoe leuk en waardevol de workshop was en hoe duurzaam de opgedane kennis is.

Wat fotografeer ik

Er is zoveel moois is om te fotograferen. Er zijn veel verschillende onderwerpen die ik leuk vind om te fotograferen. Maar het liefst fotografeer ik mensen. Daarom heb ik ervoor gekozen om een professionele portretfotograaf, fashionfotograaf, modefotograaf en bruidsfotograaf te zijn. De context waarin ik mensen fotografeer varieert. Het kunnen grote momenten in het leven van iemand zijn zoals een huwelijk, zwangerschap, geboorte of modeshow. Of bijvoorbeeld een zoon of dochter die uit huis gaat en samen met de ouders voor een portretshoot komt. Maar ook meer praktische redenen zoals een zakelijke profielfoto voor LinkedIn. Je kan een overzicht van mijn foto's bekijken in mijn fotogalerij.

Zwart-witfotografie

Ik vind het geweldig om zwart-witfoto's te maken. Zwart-witfotografie is een bijzondere tak van sport prachtige mogelijkheden. Het is in mijn ogen het neusje van de zalm als het om fotografie gaat.

De locatie

Ik fotografeer graag in mijn fotostudio in Den Haag. Het geeft me een grote mate van controle en stelt me in staat in alle rust op zoek te gaan daar de foto’s die ik voor ogen heb. Maar dat neemt niet weg dat ik het ook heerlijk vind om in de buitenlucht te fotograferen of op een locatie met specifieke eigenschappen of die bijzonder is voor iemand. Er is ook vaak de mogelijkheid om mijn mobiele fotostudio mee te nemen zodat we de karakteristieke eigenschappen van de locatie kunnen combineren met de technische mogelijkheden van de studio. Dit vraagt natuurlijk wel extra tijd en inspanning maar kan absoluut de moeite waar zijn.

Samenwerking

Zoals met veel geweldige prestaties het geval is, komen veel van de mooiste foto’s voort uit een intensieve samenwerking. Wanneer mensen het onderwerp van de shoot zijn, is er geregeld een model, modeontwerper, fashion designer, visagist, MUA, MUAH of stylist betrokken. Het is voor mij heel verrijkend om met andere professionals samen te werken. We leren van elkaar maar belangrijker nog, ze inspireren me enorm. Authentieke passie werkt heel aanstekelijk op mij. Ik vind het dus ook gaaf om een aantal keer per jaar een shoot op TFP (Time for Print / Time for Portfolio) basis te doen. Om samen verbluffende foto’s te maken maar ook om andere professionals te leren kennen. Ben je een ervaren of studerende modeontwerper, fashion designer, model, visagist, MUA, MUAH of stylist, neem dan gerust contact met me op. Ik hoor graag van je en vind het leuk om samen te kijken of we op basis van TFP (Time for Print / Time for Portfolio) een mooie fotoshoot kunnen realiseren.

Wat anderen vinden van mij en mijn werk

Ik waardeer het altijd goed om feedback te krijgen. Het is voor mij belangrijke input om me verder te ontwikkelen. Hiernaast is het fijn om als onderdeel van de feedback ook aanbevelingen, reviews en reacties te krijgen die ik kan gebruiken op deze website en social media. Deze geven anderen een beeld van mij en mijn werk en zijn voor mij ook een blijk van waardering. Ik vind het mooi als blijkt dat ik mensen die hun vertrouwen in mij hebben gesteld, blij heb gemaakt met zowel de fotoshoot als het eindresultaat. Dit maakt me zowel trots als nederig omdat een fijne en goede fotoshoot alleen kan ontstaan als er wederzijds vertrouwen is en als we van beide kanten open staan voor de ideeën van de ander. Deze onderlinge afhankelijkheid en openheid maakt ons beide kwetsbaar en ik denk dat dit cruciaal is voor een mooi en uniek eindresultaat.

Forever Images op social media

Als je het leuk vindt, kun je mijn werk ook volgen via:

Wil je meer weten of heb je ideeën?

Neem dan contact met me op en we gaan samen kijken naar wat mogelijk is. Ik vind het leuk om wat van je te horen...Hartelijke groet,