Poetry with light


Low Key Fotografie

Waarom low key fotografie

Low Key fotografie door Michiel Borgart Forever Images.

Met een zwart-witfoto kan ik de focus beter op de essentie van de foto leggen. Het lijnenspel kan met zwart-wit een krachtiger en actievere rol krijgen waarmee een andere dynamiek ontstaat tussen bijvoorbeeld het model en de omgeving. De interactie tussen het model en het licht wordt explicieter waardoor de sfeer van de foto meer naar voren komt. Subtiele aspecten van het model komen ook prominenter aan het licht. De foto roept meer en andere vragen op. Vragen zoals "waar denkt ze aan?" of "wat gebeurt er?".

Tijdloos

Doordat zwart-witfoto’s op een hele eigen manier een bepaalde essentie aan het licht kunnen brengen, hebben ze vaak een tijdloos karakter. Vaker dan bij kleurenfoto’s vervelen ze nooit en kunnen ze het effect hebben alsof je ze elke keer voor het eerst ziet. Dit is een hele bijzondere beleving die voortvloeit uit less is more.

Low-key zwart-witfoto’s

Wat ik zelf prachtig vind, zijn low-key foto’s. Dit zijn foto’s die relatief donker zijn. Hiermee kan nog meer nadruk op de essentie gebracht worden doordat er minder aspecten van de foto overblijven waar de aandacht op gericht wordt. Wanneer de paar aspecten van de foto heel licht zijn, spreken we van een high contrast foto. Het hoge contrast zorgt ervoor dat de paar aspecten waar de focus op liggen op een krachtige manier naar voren komen.

High-key zwart-witfoto’s

Het tegenovergestelde van low-key is high-key. Dit zijn foto’s die relatief licht zijn. Ook hiermee kan meer nadruk op de essentie van de foto worden gebracht. Het principe is precies hetzelfde als bij low-key maar dan wordt de essentie weergegeven door de donkere delen van de foto in plaats van de lichte delen. Wanneer de paar aspecten van de foto heel donker zijn, spreken we ook hier van een high contrast foto.

Portretfotografie

De eigenschappen van zwart-witfotografie bieden betere mogelijkheden een onderliggende laag van portretfoto's aan het licht te brengen. Het biedt me de mogelijkheid de aandacht van de kijker meer op bijvoorbeeld de emotie of expressie van met model te leggen dan met kleurenfoto’s. Het kan de persoon in de foto krachtiger of juist kwetsbaarder tot uiting laten komen. En dit geldt voor veel meer eigenschappen.

Bruidsfotografie

Zwart-witfoto’s zijn een zeer gewaardeerde verrijking van de bruidsfoto’s. Een bruiloft is een drukke dag waar veel gebeurt en wordt beleefd. Een zwart-witfoto die een enkele beleving of moment isoleert, kan enorm krachtig zijn. Het is zelfs mogelijk een complexe combinatie van gevoelens op een moment vast te leggen die anders door kleuren weggespoeld zouden worden. De puurheid van een zwart-witfoto kan magisch zijn.

Afdrukken

Zwart-witfoto’s lenen zich uitstekend voor grote afdrukken. Ze kunnen op een subtiele manier een ruimte aanvullen zonder om aandacht te schreeuwen of ooit maar te vervelen. Ze kunnen op een bijzondere manier rust en ruimte brengen aan een ruimte en iedereen die de foto ziet. Mijn advies is niet te bezuinigen op een afdruk. De kwaliteit van de afdruk voegt zondermeer veel toe aan de essentie van de foto. Zoals de foto niet gestoord wordt door kleur zal de foto ook niet gestoord worden door inferieure kwaliteit van de afdruk.

Deel je ideeën met mij

Heb je ideeën opgedaan? Ben je geïnspireerd of nieuwsgierig? Laat het me gerust weten. Ik hoor graag wat van je!Hartelijke groet,